LOKMAN HEKİM – SADE BİR HAYAT

Gerçek Tıp – Yitik şifanın izinde ( Sade bir hayat )

Evde Peynir Yapımı

Posted by Site - Yönetici Ocak 3, 2011

Evde Peynir Yapımı

Evde Peynir Yapımı

Evde Peynir Yapımı

Evde Peynir Yapımı için Adım Adım tarif


1. TARİF

MALZEMELER

* 5 litre tam yağlı veya yarım yağlı süt (tercihen tam yağlı)
* 1/2 kg süzme veya normal yoğurt
* 2 yemek kaşığı tuz
* Peyniri koyup suyunu süzmek için yeteri büyüklükte, tüy bırakmayan bez torba

HAZIRLANIŞI

Süt, kaynama sıcaklığına ulaşıncaya kadar ocakta ısıtılır.

Kaynama olayının ilk başlangıcında iken, yoğurt içine ilave edilir. Yoğurt sütün içinde eriyinceye, süt ile homojenize oluncaya kadar karıştırılır. Bu esnada ısıtılmaya devam edilecektir. Bu işlem yaklaşık 5-7 dakika sürmektedir.

Sütün yavaş yavaş pııhtılaşmaya başladığı görülecektir. Pıhtılaşma olayının başladığı esnada, tuz ilave edilir. Isıtmaya ve karıştırmaya devam ederken, pııhtılaşma yavaş yavaş topaklaşmaya başlayacaktır. Bu süreç de yaklaşık 5 dakika sürmektedir.

Bu sürecin sonunda, sütün tamamının peynire dönüştüğü, peynir topakları ile suyun ayrıştığı görülür. Bu ayrışma, su ve peynir fazlarının tamamen ayrışmasına kadar devam edecektir. Su hafif yeşilimsi bir renk alacaktır.

Bu gözlemi tamamlayıp tencere ocaktan indirilir. Suyu süzülüp peynir topakları torbaya doldurulur. Torbanın ağzı sıkıca bağlanıp üzerine de temiz bir ağırlık konularak bekletilir. En az 12 saat, en iyisi de 24 saat baskı altında kalan peynir bu süre sonunda torbadan çıkarılıp isteğe göre dilimler halinde kesilir.

Afiyet olsun!

Tarifi Gönderen: Hüseyin BİLİR

2. TARİF

MALZEMELER

* 4 litre süt
* 1/2 fincan hakiki sirke
* 1 çay kaşığı tuz

HAZIRLANIŞI

Süt 88 dereceye kadar ısıtılır. Diğer peynirler için bir termometre gerekebilir. Fakat burada kaynamaya başlayacak bir sıcaklığa kadar ısıtmak yeterlidir.

Ateşten indirilip sirke ilave edilir ve soğuyuncaya kadar karıştırılır. Soğuyunca, kesik(çökelti) ile peynir altı suyunu ayırmak için kevgirden geçirilir.

Kesik bir kap içerisine aktarılır. Üzerine tuz serpilip ve iyice karıştırılır. Az veya çok tuz kullanmak, zevkinize göre denemeyle ayarlanabilir. Daha ipeksi bir peynir yapısı istenirse, küçük bir miktar kaymak ilave edibilir.

Afiyet olsun!

 

Kaynak: http://www.gimdes.org

 

About these ads

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s

 
Takip Et

Her yeni yazı için posta kutunuza gönderim alın.

Diğer 226 takipçiye katılın

%d blogcu bunu beğendi: