LOKMAN HEKİM – SADE BİR HAYAT

Gerçek Tıp – Yitik şifanın izinde ( Sade bir hayat )

Evde ekşi maya nasıl yapılır?

Posted by Site - Yönetici Mart 5, 2012

Evde ekşi maya nasıl yapılır?

Fırın ekmekleri belli standartlara ve seri üretim esaslarına göre yapılır ve besin değeri oldukça düşüktür. Ayrıca ticari olarak satılan ekmek ve hamur işlerinin içinde sağlığa zararlı çok katkı maddeleri kullanılır. Oysa ev ekmeği sade ve doğal malzemelerle, ev mutfağının en sıcak köşesinde, büyük bir özenle yapılır. Üstelik evde yapılan ekmek çok besleyici ve sağlıklı…

EKMEK DEMEK ÖNCE MAYA DEMEKTİR

Fırıncı mayası olarak da bilinen endüstriyel kuru veya yaş mayaların insan sağlığı üzerindeki çok miktarda etkisi olduğundan uzak duruması gerekiyor. Üstelik bu mayasalar genetik teknolojisi kullanılarak yapıldığında en tartışmalı işlemlerde de biri. Buna mukabil evde eşki maya üretmek mümkün.

İşte “Ekmek yapımı kolaydır, zevklidir. Herkes becerebilir” diyen Tuba Gölcüklü’nün ekşi maya tarifi:

EKŞİ MAYA NASIL YAPILIR?

Önemli not: Maya yapım aşamasında kavanoz ve tahta kaşığın çok temiz olması lazım. Aksi takdirde mayanızda istenmeyen bakteriler oluşup çoğalacaktır. Metal kaşık mayadaki asit ile reaksiyona gireceğinden kullanmamak gerekiyor.

Malzemeler:
– 3-4 bardak organik tam buğday unu,
– 1 litre şişe suyu,
– 7-8 adet yıkanmış kuru üzüm.

Hazırlanışı:
– Temiz cam kavanozun içini kaynar suyla bolca çalkalayıp yıkayın.
– Yarım bardak un ve yarım bardak şişe suyunu kavanoza koyup tahta bir kaşıkla iyice karıştırın.
– Fermantasyonu hızlandırması için kuru üzümleri ilave edin.
– Kavanozun ağzını kapatıp mutfağınızın ılık bir köşesinde beklemeye bırakın. (23-28 derece mayanın daha çabuk oluşmasını sağlar. Organik un kullanmak ise ekşi mayanın başarı şansını artırır.)
– 12 saat sonra dörtte bir bardak un ile dörtte bir bardak su ilave ederek mayanızı tekrar karıştırın.
– Kavanozun ağzını kapatıp mutfağınızın ılık bir köşesinde tekrar beklemeye bırakın.
– 4 gün boyunca her 12 saatte bir aynı işlemi yapın.
– 5. gün kavanozdaki karışımın üstü; açık renkli süngerimsi bir görüntü kazanıyor. Maya kabarıp 1-2 parmak kalınlığında köpük oluşmuş, mayanızda biraya benzer ekşi bir koku varsa ‘işlem tamam’ demektir.
– Şartlara göre 3 – 6 gün arasında da kullanıma hazır olacaktır.
– Artık ekşi mayanın içinden üzümler çıkarılıp atılır, maya daha sonra kullanılmak üzere ağzı kapatılarak buzdolabında saklanır.

Koruma:
Ekşi maya buzdolabında durduğu müddetçe haftada en az bir kere beslemeniz gerekir. Mayanız bir haftanın sonunda buzdolabından çıktığında yüzeyde su birikmiş olabilir. Bu durumda mayayı 1-2 kere karıştırıp yarım bardak un ile yarım bardak şişe suyu ilave ederek besleyin. Mayanın üstü köpüklenir, korkmayın, kapağı kapatıp tekrar buzdolabına koyun.

EVDE HERKES EKMEK YAPABİLİR

“Ekmek yapımı kolaydır, zevklidir. Herkes becerebilir” diyen Tuba Gölcüklü’nün Ekmek için evdeki malzemelerin yeterli olduğunu belirtip ekliyor; “Bilinenin aksine, ekmek yapma makinesi de çok elzem değil. Hatta elde yoğurarak daha nefis ekmekler yapabilirsiniz.”

Malzemeler: Un, su, tuz ve maya
Yapılışı: Un, tuz, mayayı geniş bir kapta karıştırın. Oda sıcaklığındaki suyu ilave ederek hamurunuzu 5-6 dakika yoğurun, beze hâline getirin, ağzı kapalı bir kaba alıp 1-2 saat mayalanması için bekletin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 20-25 dakika pişirin. Pişince soğutmaya bırakın.

.

Reklamlar

2 Yanıt to “Evde ekşi maya nasıl yapılır?”

  1. Ayşe said

    SELAM, VERDİĞİNİZ EKŞİ MAYA TARİFİNİ YAPTIM, FAKAT BUNU KULLANIRKEN ÖLÇÜ OLARAK NE KADAR KATMAMIZ GEREKİR. MESELA BİR EKMEK HAMURUNA BİR YEMEK KAŞIĞI YADA NE KADAR GEREKLİDİR.

  2. Engin Arat said

    Keske bu is yukarida yazildigi gibi kolay olsaydi:) Nedense bizim ustalar hep tarif verdikleri insanlari “ileri seviyede ahci, yada firinci ustasi” zannettikleri icin her seyi ustun koru gecerler. Yillardir evimde eksi hamur kullaniyorum ve bu sekilde yaptigim ekmegi baska hic bir ekmekle degismem. Ozetle tecrubelerimi paylasayim; 1. Eksi maya layiginca nasil beslenir?: Yukaridaki tarifte ayni oranda HACIM olcusu verilmis bkz. “bir bardak su + bir bardak un” gibi. Bilindigi uzere 1 bardak su bir bardak undan daha agirdir:) Oysa burada esas olan (burasi cok onemli ve hep hata yapilan kisimdir) mevcut eksi mayanizdan ihtiyaciniz olan kadari kullandiktan sonra elinizde kalanin gram cinsinden (hacim degil) AGIRLIGI cok onemlidir. Bu agirlik her ne kadarsa ayni agirlikta su ve kalitesine inandiginiz (beyazlatilMAmis ve brome edilMEmis, protein degeri yuksek) un ilave edilerek iyice karistirlmalidir. Ornek; eksi mayanizdan ihtiyaciniz kadari aldiktan sonra (bu meblagin ne kadar olmasi gerektiginde de asagida bahsedecegim) elinizde net 300 gram acikmis (beslenmeye muhtac) eksi maya kaldi diyelim. Buna oda sicakliginda 300 gr. su ilave edip bir guzel karistiriliacak (eksi mayanin susuzlugu acligindan once gelir). Akabinde, yukarida bahsettigimiz 300 gr. yuksek kaliteli un ilave edilip IYICE karistirilir ve buz dolabina kaldirilir. Yani elimizde 1-2 gun icersinde kullanima hazir olacak NET 900 gr. eksi maya oldu. 2. Ekmek yapacagimiz zaman ne kadar eksi maya kulanacagiz? Bu tarif toplam 1.800 gram hamur elde etmek ve bundan da 5 adet (kabaca) 360 gram’lik ekmek yapmak icin hazirlanmistir. Siz ihtiyaciniza gore oranlari kucultup buyutebilirsiniz. Onemli bir noktayi tekrar hatirlatmak istiyorum; hacim olculeri ve bunlarin agirlik karsiliklari sizin cografyaniza (rakim, hava basinci vs.) ya da kullandiginiz malzemenin kimyasina gore cok degiskenlikler gosterirr. Uzun lafin kisasi; mutfaginizda yaptiginiz isi ve elde edeceginiz sonuclari onemsiyorsaniz hassas bir mutfak terazisi edinmek durumundasiniz. Hatta ben isi biraz abarttim kuyumcu terazisi kullaniyorum:) .. 1.800 gram hamur elde etmek icin; 400 gr. guzel su, 600 gr. eksi hamur, 800 gr. kaliteli un (akilda kolay kalsin; 4+6+8 metodu). Ilaveten, yukarida her ne kadar aksi yazilsa da 10 gram yas ya da kuru maya (boylece formul tamamlanmis oluyor; 4+6+8+10) … Dikkat ederseniz elimizdeki 900 gram mayanin 600 gram’ini bu tarifte kullanmis olduk. Elimizde kalan 300 gram’in nasil beslenecegi hususunu yukarida zaten aciklamistik. Boylece muazzam bir dongu olusturmus ve sagda solda karsimiza cikan eksi maya (sourdough) tariflerinde “yok efendim yarisini kullan geri kalanini cope at ya da kek yap” gibi gereksiz uretilmis cozumlerden de kurtulmus olduk. Tabiki tum bu malzemelerin nasil karistirilacagi, hamurun nasil ve ne kadar yogurulacagi, ne kadar ve hangi safhalarla kabartilacagi ve ekmeklerin nasil sekillendirilecegi basli basina ana konulardir. Yegane tavsiyem deneme/yanilma’dir .. Basarilar, Engin Arat

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

 
%d blogcu bunu beğendi: