LOKMAN HEKİM – SADE BİR HAYAT

Gerçek Tıp – Yitik şifanın izinde ( Sade bir hayat )

YARALAR

Posted by Site - Yönetici Nisan 23, 2012

YARALAR

Açıklama : Bu bölümde tavsiye edilen sifalı bitkilerden, aç karına sabah, öğle, aksam, yatarken, çay gibi demletilir, 2 – 3 bardak balla içilir. Öğütülür bal ile macun yapılır, 1 – 2 tatlı kasığı yenir, Damıtılmıs bitki suyu birer kahve fincanı içilir. 5 gram bitki yağı, 15 – 20 gram damıtılmıs bitki suyu, bal ile tatlandırılır çalkalanır hülasa olarak içilir. Yağı sürülür veya sarılır.

Abanoz ağacı (Hint) : Kaynatılmıs suyu ile pansuman yapılır.
Abdest bozan otu (çalı) : Kökünden yapılan çay, birer saat ara ile on iki kasık içilir.
Acı bakla (Yahudi baklası) : Tozu kullanılırsa yara izlerini yok eder. Darp ve darbelerde tozu kullanılır.
Afyon çiçeği : Yumurta sarısı ve safran ile karıstırılıp yakı gibi konulur.
Ağaç yosunu : Mercimeğe benzeyen yesil nehir yosunu kavut ile kullanılır.
Ağulu kök : Sirke ile sürülür.
Ahududu : Vücutta çıkan yaralara yakı olarak kullanılır.
Akça kavak : Kurumus yaprakları ezilerek yaralar üzerine konur. Yaralara merhem yapılır.
Akgünlük sakızı : Macunu yenir. Suyu ve hülasası içilir. Yağı kullanılır. Üzüm veya balla macun yapılarak yenir ve çürüyen yaralara sarılır.
Amerikan çayı : Tozu ekilir.
Ardıç katranı : Merhem gibi kullanılır.
Ardıç tohumu (siyah) : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı kullanılır.
Asil bent : Merhem yapılarak kullanılır.
Aslan pençesi : Çayı ve suyu içilir.
Asma (bağ yaprağı) : Kurutulmusunun suyu içilir.
At kuyruğu (kırk kilit) : Ezilerek elde edilen merhem yaralara iyi gelir.
Ates tası (çakmak tası) : Merhemi konulsa yaraları iyilestirir.
Ayçiçeği : Tohumları ile elde edilen merhemi kullanılır.
Ayı pençesi : Küçük küçük doğranır, soğuk su içinde dinlendirilerek kullanılır.
Ayrık otu : Pismisi cerahatli yaralara iyi gelir.
Badem ve yağı : Yenir. Hülasası içilir. Yağı sürülür.
Bahçe sebboyu : Balla karıstırıp ağız – boğaz Đçindeki yaralara sürülür. Gargara yapılır.
Bal : Yenir, sifalı bitkilerle macun yapılır, Serbeti içilir. Merhem gibi sürülür.
Basur otu (düğün çiçeği) : Merhemi sürülür veya sarılır.
Beni Đsrail zeytini (tası) : 2, 5 gram sıcak su ile içilir.
Besparmak otu : Yaprağının kurusu dövülüp cerahatli yaralara ekilir. Demletilir, birer fincan içilir.
Beyaz kurtluca – sakız dikeni : Bal ile kullanıldığı zaman kirli yaraları temizler.
Biber ve fidesi : Arpa unu ile cerahatli sislere konulsa, yarayı isletir ve iyi eder.
Biberiye (kusdili) : 40 gramının iki litre suda yapılan, haslamaları kullanılır.
Büyük Ebegümeci : Çayı ve suyu içilir. Lapası sarılır.
Büyük papatya : Merhemi sürülür.
Centiyane (esek turpu) : Kökü iyice dövülerek toz haline getirilir, daha sonra cerahatli ve habis yaralara serpilse derhal iyi gelir. Dövülen kök 5 gün suda ıslatılarak ve daha sonra kaynatılarak kullanılır.
Ceviz : Meyvesi ve macunu yenir. Hülasası içilir. Yağı kullanılır.
Ciğer otu : Kurutularak toz haline getirilen ciğer otu faydalıdır.
Civan perçemi (akbaslı) : Merhemi kullanılır .
Çadır kusağı : Çay ve suyu içilir.
Çam : Kabukları toz yapılıp yaralara kullanılır.
Çam sakızı : Yaraların üzerine konsa yaraları geçirir.
Çatlangoç : Zeytin yağı ile karıstırılarak sarılırsa iyi gelir.
Çavsır otu : Zeytin yağı ile karıstırıp yaralara sürülür.
Çay : iyice kaynatılıp, aslan, kedi, köpek, gibi hayvanların ısırdığı zaman sürüldüğü yere iyi gelir.
Çınar ağacı : Yaprağının küllü suyu, lapası cerahatli yerlere sürülür.
Çitlembik : Çayı ve suyu içilir.
Çivit tohumu : Lapası sarılır.
Çoban çantası : Lapası sarılır.
Çörek otu : Macunu yenir. 5 gram yağı içilir. 5 gram su ile yutulur. Yağı kullanılır.
Dağ nohudu : Tazesi veya kurusu cerahatli yaralara yakı gibi konulur ve 5 gün müddetle devam edilir.
Dam koruğu (kaya koruğu) : Merhemi kullanılır.
Dana burnu otu : Lapası sarılır.
Deve dili : Kökünün lapası sarılır. Yaprağının suyu ile de yaraları sık sık pansuman yapmalıdır.
Düğmelice süpürge : Lapası sarılır.
Düğün otu : Bu bitkinin külü ile bas yıkansa basta mevcut olan yaraları iyi eder.
Eğrelti otu (adi ılgın) : Parmak aralarındaki yaralara sürülürse geçirir.
Eğrice yonca : Saf su ile karıstırılıp ağır yaralara sürülse derhal geçirir.
Esek hıyarı (acı düyek) : Lapası sarılır.
Fare kulağı (sülük otu) : Meyvesinin kurusu ekilir.
Gelincik : Lapası yaralara faydalıdır.
Gökçe (ökse – burç) : Macunu yenir. Çayı ve suyu içilir. Reçine ile karıstırılarak sürülür.
Greyfurt (ağaç kavunu) : Kabuğunun suyu ile yaraları pansuman yapmak iyi sonuç verir.
Gül : Tozu ekilir. Yağı kullanılır
Hardal (siyah) : Macunu yenir. Hülasası içilir. Yağı kullanılır.
Hatmi çiçeği (gülhatmi) : Lapası sarılır.
Havacıva otu (tüylü boya) : Kırmızı kökleri kurutulur. Kaynatılan suyu, inek yağı, kara sakız ve bal ile kullanılır.
Havuç : Lapası sarılır.
Helile (kara ve sarı) : Macunu yenir. Çayı ve suyu içilir.
Herma parmağı : Lapası sarılır.
Hezeran çiçeği : Ezilerek merhem yapılıp sürülür.
Hint narı : Çayı ve suyu içilir.
Hurma : Lapası sarılır.
Ilgın çiçeği : Külü sulu yaralara serpilse kurutur.
Isırgan otu tohumu beyaz : Kırlangıç kanı ile karıstırılırsa vücuttaki lekelere, zift karısımı bastaki yaralara sürülür.
Isırgan otu ve tohumu : Macunu yenir. Çayı ve suyu içilir.
İncir : Yenir. Lapası sarılır.
Kaba yonca : Merhem haline getirilip yaraya sürülür.
Kakao (Hint bademi) : Yağı sürülür.
Kambil otu : Lapası sarılır.
Kantaron (sarı) : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı kullanılır.
Kaplumbağa : Yakılarak elde edilen külleri sarılır.
Kara ağaç : Dallarının ucundaki yumrulardan çıkan suyu sürmek iyi gelir.
Kara çalı : Dövülmüs pullarını vurmak iyi gelir.
Kara dut : Yaprağı pisirilip yaralara yakı gibi konulursa fayda verir.
Kara kafes : Kökünden yapılan merhem sürülür.
Kara kavak : Çiçek ve tomurcuklarının ezilmesiyle elde edilen merhemi, sürülür veya sarılır.
Karabas lavanta çiçeği : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı kullanılır.
Kasık otu : Merhemi yaralara iyi gelir.
Katran ağacı : Suyundan içilir.
Kavak : Çiçekleri ve tohumlarının ezilmesinden yapılan merhem sürülür. Kabukları ve meyveleri kaynatılarak Akgünlük sakızı veya meskteki ile içilir.
Kavun : Çekirdekleri yenirse içte olan yaralara iyi gelir.
Kaya kuyruğu : Çayı ve suyu içilir.
Kaymak : Sürülür.
Kaz ayağı : Çiçekleri iyi gelir.
Kebere (kedi tırnağı) : Lapası sarılır.
Keçi boynuzu : Çekirdekleri dövülerek suyla kaynatılıp yaralara sürülse iyi eder.
Kekik : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı kullanılır.
Kenger otu : Çiçeği, meyvesi ve yaprağının dövülmüsü, yağ ve mumla karıstırılıp sürülür.
Keten tohumu : Kurutulup toz haline getirilip dökülürse iyi gelir.
Kılıç otu : Kabuğunun zeytinyağı ile yapılan merhemi yaralara sürülür.
Kına : Taze yaralara Lapası sarılır.
Kına çiçeği : Yapraklarından yapılan merhem iyi gelir.
Kına yağı : Haricen sürülür.
Kırk damar : Kuru yaprağının dövülmüsünü yaranın üstüne ekmek iyi gelir.
Kısa mahmut (dalak otu) : Çayı ve suyu içilir.
Kızılcık : Yaprakları dövülüp yaralara ekildiğinde yarayı iyi eder.
Kili ermeni : Yaralar üzerine ezilerek konursa iyi gelir.
Kireç : Kireç kaymağı zeytinyağı ile karıstırılıp sürülür.
Kirpi : Derisi yakılarak elde edilen külleri Đç yağı ile merhem yapılarak yaralara sürülür. Ödü, bedendeki yaraların yayılmasını önler.
Koyun : Koyun ve kuzu kuyrukları iyi gelir.
Koyun otu (fıtık otu) : Macunu yenir. 12 gram iç yağı ile karıstırılarak yaralara sürülür veya sarılır.
Koyun tavsanı : Taze yaralara tazesinin çayı ve suyu içilir.
Kudret narı : Zeytin ve yağı ile birlikte günese bırakılır, eritilerek merhemi yapılır.
Kurtlu diken : Yapraklarının kurusundan yaranın üstüne sürülür.
Kusburnu (yabani gül) : Macunu yenir. Çayı ve suyu içilir.
Kuzu kulağı (labada) : 5 gram dövülüp elma surubuna katılarak yenir.
Küçük kantaryün : Kurusu merhemle katılıp kullanıldığında yaraları iyi eder.
Kül : Yün, zift ve katrana batırılıp yakılır, bunlar avret yeri yaralarına sürülür.
Laden fidanı : Merhemi yaraların tedavisinde kullanılır.
Lahana : Arpa unu ile karıstırılıp lapa yapılarak sarılır.
Lebak ağacı : Yapraklarının usaresi gül yağı ile karıstırılıp cild de bulunan yara – bere üzerine, sıcak hamamda üç defa sürülür.
Loğusaotu (kurtluca) : 8 gram toz bal ile macun yapılır yenir.
Mahmuze : Sakızından kursun yarasına konur. Kökünün dövülmüsü yaralara konur.
Manisa lalesi : Taze yapraklarından elde edilen suyu kullanılır.
Marul : Yaprakları arpa ile karıstırılıp kaynatılarak lapası yapılır.
Maydanoz : Dövülmüsü yara üstüne konur.
Mazı : 5 gram tozundan alınarak kitre ile içilir.
Melek otu : Melek otunun sıkılması ile elde edilen mayi ve dövülen toz iyi gelir.
Mercimek : Dövülmüsü yumurta akı ile lapa yapılıp yara üstüne sarılır.
Mersin ağacı : Pismisine bal karıstırılıp sürülür.
Mese ağacı : Çay ve kahve gibi içilir.
Mese ağacı : Kaynatılmıs suyu ile pansuman yapılırsa. Çayı ve suyu içilir. Lapası sarılır.
Meyan kökü : Macunu yenir. Çayı, suyu ve surubu içilir.
Mısır : Yenir.
Mine çiçeği : Suyu sarılır.
Misk soğanı : Dövülmüsü ekilse çenedeki yaraya iyi gelir.
Mürdesenk : Zeytin yağı ile merhem yapılır yaraya sürülür.
Mürver ağacı : Kabuklarından yapılan merhem iyi gelir.
Nane : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı kullanılır.
Nar : Yenirse damak yarasına iyi gelir. Çiçeği, suyu, kabuğu, kullanılır.
Nasır otu : Yaprağı üstüne konur.
Nergis çiçeği : Lapası yakı gibi kullanılarak sarılır.
Oğulotu (melisa) : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı kullanılır.
Öküz eti : Yüzülen derisi sıcakken ezilen vücudun üzerine konur.
Ölü çiçeği : Merhemi yapılıp sürülür.
Örümcek ağı : Üzerine konursa sismesini önler.
Panama kabuğu : Đkinci kabuğu toz haline getirilir su ile içilir.
Papatya : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı kullanılır. Merhemi yapılıp sürülür.
Parsamba : Yaprağı dövülür üstüne konur.
Pelesenk ağacı : Yağı yapılarak yaralara sürülür.
Pirinç : Pirinç dövülüp bastan çıkan çıbanlara serpilir.
Portakal : Yenir. Yağı kullanılır.
Rezene : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı kullanılır.
Roka salatası : Usaresi kullanıldığında yara izlerine iyi gelir.
Safran : Çayı ve suyu içilir.
Sahlep : Lapası sarılır.
Salkım söğüt : Yaprağının külü sirke ile karıstırılıp sürülür.
Sarı kök : Kökü ezilip yaralara ekildiğinde iyi gelir.
Sarı yonca : Ezilerek elde edilen suyu bir kova suya karıstırılıp banyo yapılır. Merhemi yapılıp sürülür.
Sarımsak : Kokusunu gidermek için, sirkenin içinde bekletilerek yenir.
Sarımsak otu : Temiz yaprağı yaranın üzerine konulmalıdır.
Sarısabır :İçyağı ile merhem yapılarak sürülür.
Sarmasık : Serbeti içilir. Dikkat! Çok miktarda alınırsa zehirleyebilir.
Sedef tası : Bal ile karıstırılarak sürülür.
Selvi ağacı : Yaprağı dövülür konur.
Sermak : Yaprakları yaraların üstüne sarılır.
Sığır kuyruğu : Yağda pisirilir ve sarılır.
Sinameki : Macunu yenir. Çayı ve suyu içilir.
Sinirli ot : Çayı ve suyu içilir.
Sirke : Pamukla üzerine konur.
Sirke tortusu : Merhem gibi yaralara sürülür.
Soğan : Suyu tavuk yağı ile beraber yaralara sürülür.
Solucanotu : Merhemi yapılıp sürülür.
Su kamısı : Tozu yaralara ekilir.
Su teresi : Kökü dövülüp yaralara ekilir.
Sürincan çiçeği : Lapası sarılır.
Süsen : Çayı ve suyu içilir.
Süt : İçilir.
Seftali : Yaprağının suyunu sürmek kurtlu yaralara iyi gelir.
Seker : Sulu yaralara kullanılır.
Serbetçiotu (maya otu) : Merhemi yapılıp kullanılır.
Simsek ağacı (çulak ağacı) : Suyu içilir.
Tas kınası : Kına gibi ellere yakılır sürülürse el yaralarına iyi gelir.
Tere otu ve tohumu : Macunu yenir. Çayı ve suyu içilir.
Terebentin : Bal ile macun yapılır ve birer kasık yutulur.
Tespih ağacı : Yaprağı ve yemisi gülyağı ile karıstırılıp bastaki cerahatli yaralara sürülse yarayı geçirir.
Turp : Tohumu sirke ile kaynatılır merhem haline getirilir üzerine konur.
Turunç : Meyvesi, çiçekleri, yaprakları ve meyve kabukları kullanılır.
Üzerlik tohumu : Macunu yenir. Çayı ve suyu içilir.
Venüs saçı (baldırıkara) : Lapası sarılır.
Visne : Sakız ı yutulur.
Yaban mersini : Yaprakları sıkılarak suyu kullanılır.
Yabani elma : Yakılarak külü üzerine konur.
Yabani roka : Sığır ödü ile karıstırıp sürülse yara izlerine iyi gelir.
Yabani sarmasık : Merhemi Kullanılır.
Yahudi otu (altın basak) : Kurusunun tozu suyla kaynatılarak haricen kullanılır
Yen tün : Sürülür.
Yer fesleğeni : Lapası sarılır.
Yılan burçağı : Kökünün dövülmüsü bere olan yere sarılır.
Yılan yastığı : Taze yaprak ve kökleri haricen pansuman olarak kullanılır.
Yılancık : Kuru yaprakları demletilir, içilir veya haricen kullanılır.
Yoğurt otu (Sünnetlice otu) : Merhemi kullanılır.
Yumurta : Yaralar ve ezikler için sarısı sürülür.
Yüksükotu : Merhemi kullanılır.
Zeytin ve yağı : Sakızı kaynatılır sıcak olarak sarılır.
Zırnık : İç yağı ile merhem yapılarak sarılır.
Zift : Akgünlük sakızı tozu, bal ve yumurtaya karıstırılarak yenir. Merhem yapılır ve sürülür.

YARALAR İÇTEKİ :

Açıklama : Yaralar bölümünde tavsiye edilen sifalı bitkiler ve tedavi yolları bu bölümünde de geçerlidir.
Adasoğanı : Çayı ve suyu içilir.
Bal : Yenir, sifalı bitkilerle macun yapılır, Serbeti içilir. Merhem gibi sürülür.
Gül : Macunu yenir. Suyu ve hülasası içilir. Yağı kullanılır.
Kantaron (sarı) : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı kullanılır.
Kavun : Çekirdekleri yenir.
Kına yağı : İçilir.
Nar : Kökleri ve kabukları demletilir içilir.
Yumurta : Yumurta gül yağı ile içilir.

YARALAR KESİK :

Açıklama : Yaralar bölümünde tavsiye edilen sifalı bitkiler ve tedavi yolları bu bölümünde de geçerlidir.
Kantaron (sarı) : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı kullanılır.
Kara ağaç : Kabuğu zeytinyağında eriterek sürülür.
Kara boya : Kesilen yerin üzerine konur.
Kırk damar : Yaprağının dövülmüsü konur.
Koyun : İç yağı 1 soğan ve biraz tuz ile

.

Reklamlar

2 Yanıt to “YARALAR”

  1. gülden said

    bunlardan hangisi sivilce ciltteki sivilce ızlerı akne için faydalıdır

  2. ömer yorulmaz said

    hangi karışımlar iyice açılmış şeker yaralarını iyileştirmede kullanılır

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

 
%d blogcu bunu beğendi: