LOKMAN HEKİM – SADE BİR HAYAT

Gerçek Tıp – Yitik şifanın izinde ( Sade bir hayat )

Nohuttan yoğurt mayası nasıl yapılır?

Posted by Site - Yönetici Aralık 23, 2013

nohuttan-yogurt-mayasi-nasil-yapilir

Nohuttan yoğurt mayası nasıl yapılır?

Pastörize edilmiş, içindeki faydalı birtakım bakterilerden arındırılmış, bozulmasın diye Jelatin katılmış, uzun süre dayansın diye antibiyotik eklenmiş, yağı tamamen alındığı için yağlı olsun diye içine bitkisel yağ katılmış, Kaymak yerine sütle karıştırılmış margarin dökülmüş Market Yoğurtlarından kurtulmak için siz de deneyin. Size de kolay gelsin, Afiyet olsun.

Bir kaç yolu burada belirtmeye çalışalım:

1) Kaynamış nohut suyunu bir iki gün bekletip sütün içine birkaç damla koyun. İşte size ilk yoğurt. Sütün içine maya niyetine içinde bir süre nohut beklettiğimiz suyu koyabiliriz. Bu suyun rengi sarıya çalar ve gerçekten mayalama işlemine yardımcı olur. Ayrıca evimizde nohutlu ekmek yapıldığı dönemleri hatırlayalım, hiç ekmek mayası kullanılmazdı. Nohutlar içinde bekletildikleri su ile beraber una katılıp yoğrulurdu.

2) İncir meyvesi olgunlaşmadan ağaçtan koparıldığı an içerisinden çıkan süt mayalama işleminde kullanılabilmektedir.

3) Ilık yarım su bardağı sütü oda sıcaklığında bir yere ağzını peçeteyle kapatarak bırakın. 3-4 gün sonra (kontrol etmek lazım bu süre değişebiliyor) koyulaşıp yoğurdumsu tatsız bir şey olduğunu gördükten sonra bir gün buzdolabında bekletin. Sonra bunu 1,5 su bardağı ılıtılmış süte katıp ağzını ve üzerini örtüp 5-6 saat mayalanmaya bırakın (kıvamını kavanozun dışından gözlemleyin, kıvam oluşana kadar bekletin). Sonra ilk mayayı beklettiğiniz gibi bunu da bir gün buzdolabında bekletin. Ertesi gün yeniden 2 bardak ılık süte yarım su bardağı elde ettiğiniz yoğurdumsu maddeden ekleyin. Mayalanmaya bırakın.

En fazla 5 ya da 6. tekrardan sonra aynen market yoğurdu tadında harika bir yoğurt mayanız oluşacaktır. Yalnız özellikle paket süt kullanılmamalı. Çünkü peynirde de yoğurtta da nedense pekiyi kıvam vermiyorlar. Ev sütlerini tavsiye ederiz. İlk denemede mayanız oluşmasa bile umutsuzluğa düşmeyin tekrar deneyin. Sonuçta çok lezzetli bir yoğurdunuz olacaktır.

Şimdi her yoğurt mayalamamdan bir gün sonra bir küçük kavanoza bir su bardağı miktarı mayalık ayırıyorum ki yeniden aynı işlemle uğraşmıyorum ve mayam hep kalıyor böylece.

youtube Bu linklere TIKLAMAYINIZ, Bizim istemimiz disinda yayinlaniyor.

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

 
%d blogcu bunu beğendi: