LOKMAN HEKİM – SADE BİR HAYAT

Gerçek Tıp – Yitik şifanın izinde ( Sade bir hayat )

YARALAR

Posted by Site - Yönetici Nisan 23, 2012

YARALAR

Açıklama : Bu bölümde tavsiye edilen sifalı bitkilerden, aç karına sabah, öğle, aksam, yatarken, çay gibi demletilir, 2 – 3 bardak balla içilir. Öğütülür bal ile macun yapılır, 1 – 2 tatlı kasığı yenir, Damıtılmıs bitki suyu birer kahve fincanı içilir. 5 gram bitki yağı, 15 – 20 gram damıtılmıs bitki suyu, bal ile tatlandırılır çalkalanır hülasa olarak içilir. Yağı sürülür veya sarılır.

Abanoz ağacı (Hint) : Kaynatılmıs suyu ile pansuman yapılır.
Abdest bozan otu (çalı) : Kökünden yapılan çay, birer saat ara ile on iki kasık içilir.
Acı bakla (Yahudi baklası) : Tozu kullanılırsa yara izlerini yok eder. Darp ve darbelerde tozu kullanılır.
Afyon çiçeği : Yumurta sarısı ve safran ile karıstırılıp yakı gibi konulur.
Ağaç yosunu : Mercimeğe benzeyen yesil nehir yosunu kavut ile kullanılır.
Ağulu kök : Sirke ile sürülür.
Ahududu : Vücutta çıkan yaralara yakı olarak kullanılır.
Akça kavak : Kurumus yaprakları ezilerek yaralar üzerine konur. Yaralara merhem yapılır.
Akgünlük sakızı : Macunu yenir. Suyu ve hülasası içilir. Yağı kullanılır. Üzüm veya balla macun yapılarak yenir ve çürüyen yaralara sarılır.
Amerikan çayı : Tozu ekilir.
Ardıç katranı : Merhem gibi kullanılır.
Ardıç tohumu (siyah) : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı kullanılır.
Asil bent : Merhem yapılarak kullanılır.
Aslan pençesi : Çayı ve suyu içilir.
Asma (bağ yaprağı) : Kurutulmusunun suyu içilir.
At kuyruğu (kırk kilit) : Ezilerek elde edilen merhem yaralara iyi gelir.
Ates tası (çakmak tası) : Merhemi konulsa yaraları iyilestirir.
Ayçiçeği : Tohumları ile elde edilen merhemi kullanılır.
Ayı pençesi : Küçük küçük doğranır, soğuk su içinde dinlendirilerek kullanılır.
Ayrık otu : Pismisi cerahatli yaralara iyi gelir.
Badem ve yağı : Yenir. Hülasası içilir. Yağı sürülür.
Bahçe sebboyu : Balla karıstırıp ağız – boğaz Đçindeki yaralara sürülür. Gargara yapılır.
Bal : Yenir, sifalı bitkilerle macun yapılır, Serbeti içilir. Merhem gibi sürülür.
Basur otu (düğün çiçeği) : Merhemi sürülür veya sarılır.
Beni Đsrail zeytini (tası) : 2, 5 gram sıcak su ile içilir.
Besparmak otu : Yaprağının kurusu dövülüp cerahatli yaralara ekilir. Demletilir, birer fincan içilir.
Beyaz kurtluca – sakız dikeni : Bal ile kullanıldığı zaman kirli yaraları temizler.
Biber ve fidesi : Arpa unu ile cerahatli sislere konulsa, yarayı isletir ve iyi eder.
Biberiye (kusdili) : 40 gramının iki litre suda yapılan, haslamaları kullanılır.
Büyük Ebegümeci : Çayı ve suyu içilir. Lapası sarılır.
Büyük papatya : Merhemi sürülür.
Centiyane (esek turpu) : Kökü iyice dövülerek toz haline getirilir, daha sonra cerahatli ve habis yaralara serpilse derhal iyi gelir. Dövülen kök 5 gün suda ıslatılarak ve daha sonra kaynatılarak kullanılır.
Ceviz : Meyvesi ve macunu yenir. Hülasası içilir. Yağı kullanılır.
Ciğer otu : Kurutularak toz haline getirilen ciğer otu faydalıdır.
Civan perçemi (akbaslı) : Merhemi kullanılır .
Çadır kusağı : Çay ve suyu içilir.
Çam : Kabukları toz yapılıp yaralara kullanılır.
Çam sakızı : Yaraların üzerine konsa yaraları geçirir.
Çatlangoç : Zeytin yağı ile karıstırılarak sarılırsa iyi gelir.
Çavsır otu : Zeytin yağı ile karıstırıp yaralara sürülür.
Çay : iyice kaynatılıp, aslan, kedi, köpek, gibi hayvanların ısırdığı zaman sürüldüğü yere iyi gelir.
Çınar ağacı : Yaprağının küllü suyu, lapası cerahatli yerlere sürülür.
Çitlembik : Çayı ve suyu içilir.
Çivit tohumu : Lapası sarılır.
Çoban çantası : Lapası sarılır.
Çörek otu : Macunu yenir. 5 gram yağı içilir. 5 gram su ile yutulur. Yağı kullanılır.
Dağ nohudu : Tazesi veya kurusu cerahatli yaralara yakı gibi konulur ve 5 gün müddetle devam edilir.
Dam koruğu (kaya koruğu) : Merhemi kullanılır.
Dana burnu otu : Lapası sarılır.
Deve dili : Kökünün lapası sarılır. Yaprağının suyu ile de yaraları sık sık pansuman yapmalıdır.
Düğmelice süpürge : Lapası sarılır.
Düğün otu : Bu bitkinin külü ile bas yıkansa basta mevcut olan yaraları iyi eder.
Eğrelti otu (adi ılgın) : Parmak aralarındaki yaralara sürülürse geçirir.
Eğrice yonca : Saf su ile karıstırılıp ağır yaralara sürülse derhal geçirir.
Esek hıyarı (acı düyek) : Lapası sarılır.
Fare kulağı (sülük otu) : Meyvesinin kurusu ekilir.
Gelincik : Lapası yaralara faydalıdır.
Gökçe (ökse – burç) : Macunu yenir. Çayı ve suyu içilir. Reçine ile karıstırılarak sürülür.
Greyfurt (ağaç kavunu) : Kabuğunun suyu ile yaraları pansuman yapmak iyi sonuç verir.
Gül : Tozu ekilir. Yağı kullanılır
Hardal (siyah) : Macunu yenir. Hülasası içilir. Yağı kullanılır.
Hatmi çiçeği (gülhatmi) : Lapası sarılır.
Havacıva otu (tüylü boya) : Kırmızı kökleri kurutulur. Kaynatılan suyu, inek yağı, kara sakız ve bal ile kullanılır.
Havuç : Lapası sarılır.
Helile (kara ve sarı) : Macunu yenir. Çayı ve suyu içilir.
Herma parmağı : Lapası sarılır.
Hezeran çiçeği : Ezilerek merhem yapılıp sürülür.
Hint narı : Çayı ve suyu içilir.
Hurma : Lapası sarılır.
Ilgın çiçeği : Külü sulu yaralara serpilse kurutur.
Isırgan otu tohumu beyaz : Kırlangıç kanı ile karıstırılırsa vücuttaki lekelere, zift karısımı bastaki yaralara sürülür.
Isırgan otu ve tohumu : Macunu yenir. Çayı ve suyu içilir.
İncir : Yenir. Lapası sarılır.
Kaba yonca : Merhem haline getirilip yaraya sürülür.
Kakao (Hint bademi) : Yağı sürülür.
Kambil otu : Lapası sarılır.
Kantaron (sarı) : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı kullanılır.
Kaplumbağa : Yakılarak elde edilen külleri sarılır.
Kara ağaç : Dallarının ucundaki yumrulardan çıkan suyu sürmek iyi gelir.
Kara çalı : Dövülmüs pullarını vurmak iyi gelir.
Kara dut : Yaprağı pisirilip yaralara yakı gibi konulursa fayda verir.
Kara kafes : Kökünden yapılan merhem sürülür.
Kara kavak : Çiçek ve tomurcuklarının ezilmesiyle elde edilen merhemi, sürülür veya sarılır.
Karabas lavanta çiçeği : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı kullanılır.
Kasık otu : Merhemi yaralara iyi gelir.
Katran ağacı : Suyundan içilir.
Kavak : Çiçekleri ve tohumlarının ezilmesinden yapılan merhem sürülür. Kabukları ve meyveleri kaynatılarak Akgünlük sakızı veya meskteki ile içilir.
Kavun : Çekirdekleri yenirse içte olan yaralara iyi gelir.
Kaya kuyruğu : Çayı ve suyu içilir.
Kaymak : Sürülür.
Kaz ayağı : Çiçekleri iyi gelir.
Kebere (kedi tırnağı) : Lapası sarılır.
Keçi boynuzu : Çekirdekleri dövülerek suyla kaynatılıp yaralara sürülse iyi eder.
Kekik : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı kullanılır.
Kenger otu : Çiçeği, meyvesi ve yaprağının dövülmüsü, yağ ve mumla karıstırılıp sürülür.
Keten tohumu : Kurutulup toz haline getirilip dökülürse iyi gelir.
Kılıç otu : Kabuğunun zeytinyağı ile yapılan merhemi yaralara sürülür.
Kına : Taze yaralara Lapası sarılır.
Kına çiçeği : Yapraklarından yapılan merhem iyi gelir.
Kına yağı : Haricen sürülür.
Kırk damar : Kuru yaprağının dövülmüsünü yaranın üstüne ekmek iyi gelir.
Kısa mahmut (dalak otu) : Çayı ve suyu içilir.
Kızılcık : Yaprakları dövülüp yaralara ekildiğinde yarayı iyi eder.
Kili ermeni : Yaralar üzerine ezilerek konursa iyi gelir.
Kireç : Kireç kaymağı zeytinyağı ile karıstırılıp sürülür.
Kirpi : Derisi yakılarak elde edilen külleri Đç yağı ile merhem yapılarak yaralara sürülür. Ödü, bedendeki yaraların yayılmasını önler.
Koyun : Koyun ve kuzu kuyrukları iyi gelir.
Koyun otu (fıtık otu) : Macunu yenir. 12 gram iç yağı ile karıstırılarak yaralara sürülür veya sarılır.
Koyun tavsanı : Taze yaralara tazesinin çayı ve suyu içilir.
Kudret narı : Zeytin ve yağı ile birlikte günese bırakılır, eritilerek merhemi yapılır.
Kurtlu diken : Yapraklarının kurusundan yaranın üstüne sürülür.
Kusburnu (yabani gül) : Macunu yenir. Çayı ve suyu içilir.
Kuzu kulağı (labada) : 5 gram dövülüp elma surubuna katılarak yenir.
Küçük kantaryün : Kurusu merhemle katılıp kullanıldığında yaraları iyi eder.
Kül : Yün, zift ve katrana batırılıp yakılır, bunlar avret yeri yaralarına sürülür.
Laden fidanı : Merhemi yaraların tedavisinde kullanılır.
Lahana : Arpa unu ile karıstırılıp lapa yapılarak sarılır.
Lebak ağacı : Yapraklarının usaresi gül yağı ile karıstırılıp cild de bulunan yara – bere üzerine, sıcak hamamda üç defa sürülür.
Loğusaotu (kurtluca) : 8 gram toz bal ile macun yapılır yenir.
Mahmuze : Sakızından kursun yarasına konur. Kökünün dövülmüsü yaralara konur.
Manisa lalesi : Taze yapraklarından elde edilen suyu kullanılır.
Marul : Yaprakları arpa ile karıstırılıp kaynatılarak lapası yapılır.
Maydanoz : Dövülmüsü yara üstüne konur.
Mazı : 5 gram tozundan alınarak kitre ile içilir.
Melek otu : Melek otunun sıkılması ile elde edilen mayi ve dövülen toz iyi gelir.
Mercimek : Dövülmüsü yumurta akı ile lapa yapılıp yara üstüne sarılır.
Mersin ağacı : Pismisine bal karıstırılıp sürülür.
Mese ağacı : Çay ve kahve gibi içilir.
Mese ağacı : Kaynatılmıs suyu ile pansuman yapılırsa. Çayı ve suyu içilir. Lapası sarılır.
Meyan kökü : Macunu yenir. Çayı, suyu ve surubu içilir.
Mısır : Yenir.
Mine çiçeği : Suyu sarılır.
Misk soğanı : Dövülmüsü ekilse çenedeki yaraya iyi gelir.
Mürdesenk : Zeytin yağı ile merhem yapılır yaraya sürülür.
Mürver ağacı : Kabuklarından yapılan merhem iyi gelir.
Nane : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı kullanılır.
Nar : Yenirse damak yarasına iyi gelir. Çiçeği, suyu, kabuğu, kullanılır.
Nasır otu : Yaprağı üstüne konur.
Nergis çiçeği : Lapası yakı gibi kullanılarak sarılır.
Oğulotu (melisa) : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı kullanılır.
Öküz eti : Yüzülen derisi sıcakken ezilen vücudun üzerine konur.
Ölü çiçeği : Merhemi yapılıp sürülür.
Örümcek ağı : Üzerine konursa sismesini önler.
Panama kabuğu : Đkinci kabuğu toz haline getirilir su ile içilir.
Papatya : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı kullanılır. Merhemi yapılıp sürülür.
Parsamba : Yaprağı dövülür üstüne konur.
Pelesenk ağacı : Yağı yapılarak yaralara sürülür.
Pirinç : Pirinç dövülüp bastan çıkan çıbanlara serpilir.
Portakal : Yenir. Yağı kullanılır.
Rezene : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı kullanılır.
Roka salatası : Usaresi kullanıldığında yara izlerine iyi gelir.
Safran : Çayı ve suyu içilir.
Sahlep : Lapası sarılır.
Salkım söğüt : Yaprağının külü sirke ile karıstırılıp sürülür.
Sarı kök : Kökü ezilip yaralara ekildiğinde iyi gelir.
Sarı yonca : Ezilerek elde edilen suyu bir kova suya karıstırılıp banyo yapılır. Merhemi yapılıp sürülür.
Sarımsak : Kokusunu gidermek için, sirkenin içinde bekletilerek yenir.
Sarımsak otu : Temiz yaprağı yaranın üzerine konulmalıdır.
Sarısabır :İçyağı ile merhem yapılarak sürülür.
Sarmasık : Serbeti içilir. Dikkat! Çok miktarda alınırsa zehirleyebilir.
Sedef tası : Bal ile karıstırılarak sürülür.
Selvi ağacı : Yaprağı dövülür konur.
Sermak : Yaprakları yaraların üstüne sarılır.
Sığır kuyruğu : Yağda pisirilir ve sarılır.
Sinameki : Macunu yenir. Çayı ve suyu içilir.
Sinirli ot : Çayı ve suyu içilir.
Sirke : Pamukla üzerine konur.
Sirke tortusu : Merhem gibi yaralara sürülür.
Soğan : Suyu tavuk yağı ile beraber yaralara sürülür.
Solucanotu : Merhemi yapılıp sürülür.
Su kamısı : Tozu yaralara ekilir.
Su teresi : Kökü dövülüp yaralara ekilir.
Sürincan çiçeği : Lapası sarılır.
Süsen : Çayı ve suyu içilir.
Süt : İçilir.
Seftali : Yaprağının suyunu sürmek kurtlu yaralara iyi gelir.
Seker : Sulu yaralara kullanılır.
Serbetçiotu (maya otu) : Merhemi yapılıp kullanılır.
Simsek ağacı (çulak ağacı) : Suyu içilir.
Tas kınası : Kına gibi ellere yakılır sürülürse el yaralarına iyi gelir.
Tere otu ve tohumu : Macunu yenir. Çayı ve suyu içilir.
Terebentin : Bal ile macun yapılır ve birer kasık yutulur.
Tespih ağacı : Yaprağı ve yemisi gülyağı ile karıstırılıp bastaki cerahatli yaralara sürülse yarayı geçirir.
Turp : Tohumu sirke ile kaynatılır merhem haline getirilir üzerine konur.
Turunç : Meyvesi, çiçekleri, yaprakları ve meyve kabukları kullanılır.
Üzerlik tohumu : Macunu yenir. Çayı ve suyu içilir.
Venüs saçı (baldırıkara) : Lapası sarılır.
Visne : Sakız ı yutulur.
Yaban mersini : Yaprakları sıkılarak suyu kullanılır.
Yabani elma : Yakılarak külü üzerine konur.
Yabani roka : Sığır ödü ile karıstırıp sürülse yara izlerine iyi gelir.
Yabani sarmasık : Merhemi Kullanılır.
Yahudi otu (altın basak) : Kurusunun tozu suyla kaynatılarak haricen kullanılır
Yen tün : Sürülür.
Yer fesleğeni : Lapası sarılır.
Yılan burçağı : Kökünün dövülmüsü bere olan yere sarılır.
Yılan yastığı : Taze yaprak ve kökleri haricen pansuman olarak kullanılır.
Yılancık : Kuru yaprakları demletilir, içilir veya haricen kullanılır.
Yoğurt otu (Sünnetlice otu) : Merhemi kullanılır.
Yumurta : Yaralar ve ezikler için sarısı sürülür.
Yüksükotu : Merhemi kullanılır.
Zeytin ve yağı : Sakızı kaynatılır sıcak olarak sarılır.
Zırnık : İç yağı ile merhem yapılarak sarılır.
Zift : Akgünlük sakızı tozu, bal ve yumurtaya karıstırılarak yenir. Merhem yapılır ve sürülür.

YARALAR İÇTEKİ :

Açıklama : Yaralar bölümünde tavsiye edilen sifalı bitkiler ve tedavi yolları bu bölümünde de geçerlidir.
Adasoğanı : Çayı ve suyu içilir.
Bal : Yenir, sifalı bitkilerle macun yapılır, Serbeti içilir. Merhem gibi sürülür.
Gül : Macunu yenir. Suyu ve hülasası içilir. Yağı kullanılır.
Kantaron (sarı) : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı kullanılır.
Kavun : Çekirdekleri yenir.
Kına yağı : İçilir.
Nar : Kökleri ve kabukları demletilir içilir.
Yumurta : Yumurta gül yağı ile içilir.

YARALAR KESİK :

Açıklama : Yaralar bölümünde tavsiye edilen sifalı bitkiler ve tedavi yolları bu bölümünde de geçerlidir.
Kantaron (sarı) : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı kullanılır.
Kara ağaç : Kabuğu zeytinyağında eriterek sürülür.
Kara boya : Kesilen yerin üzerine konur.
Kırk damar : Yaprağının dövülmüsü konur.
Koyun : İç yağı 1 soğan ve biraz tuz ile

.

2 Yanıt to “YARALAR”

  1. gülden said

    bunlardan hangisi sivilce ciltteki sivilce ızlerı akne için faydalıdır

  2. ömer yorulmaz said

    hangi karışımlar iyice açılmış şeker yaralarını iyileştirmede kullanılır

Yorum bırakın